Lipsa activităţii fizice
Una dintre problemele zilelor noastre este lipsa activităţii fizice şi alimentaţia nesănătoasă. Şi aceasta, din păcate, indiferent de vârstă. Potrivit Societăţii de Endocrinologie, peste 40% dintre copiii României sunt supraponderali. În privinţa adulţilor situaţia e şi mai gravă, peste 60% din populaţie fiind supraponderală, jumătate din aceştia atingând stadiul de obezitate.
Pe plan european şi mondial se fac fel si fel de studii şi concluzia la care se ajunge, de regulă este aceea că nu se face suficientă mişcare şi, în plus ne supraalimentăm. Şi din păcate, noi adulţii, independent de voinţa noastră, „promovăm”, în cazul copiilor noştri, stilul de viaţă sedentar şi alimentaţia nesănătoasă. Nu constituie o noutate, însă cei mai mulţi adolescenţi nu fac suficiente exerciţii fizice sau nu menţin o dietă sănătoasă, au precizat cercetătorii care au analizat dieta şi timpul petrecut prin activităţi sportive la 878 de adolescenţi cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani, în Spania. Cercetătorii au descoperit că aproape 80% dintre adolescenţi prezintă riscuri comportamentale în ceea ce priveşte dieta.
Cercetătorii au urmărit patru tipuri de comportamente la adolescenţi: activităţi fizice, timpul petrecut în faţa televizorului, caloriile consumate, consumul zilnic de fructe şi legume. Mai mult de 55% din adolescenţi nu au o activitate fizică de bază de 60 de minute pe zi, dar oricum băieţii au astfel de preocupări mai mult decît fetele, respectiv 59% faţă de 34%.
Totuşi, avem şi veşti oarecum îmbucurătoare, România este ţara cu cei mai puţini bărbaţi obezi din Europa, cu o rată de doar 7,7% din totalul populaţiei masculine, potrivit unui studiu al Eurostat, biroul european de statistică, dat publicităţii la începutul acestui an. Pe de altă parte, cei mai mulţi bărbaţi obezi sunt în Malta (25,1%) şi Anglia (22,3%).
Nici la femei nu stăm prea rău. În ceea ce le priveşte pe românce, acestea sunt pe locul 5 între statele europene cu cele mai mici rate de obezitate din populaţia feminină. Doar 9,5% dintre românce sunt obeze. Pe primul loc, la număr mic de femei obeze se află Italia (7,9%), care este
urmată de Austria (8,6%), Danemarca (9,1%) şi Franţa (9,2%). Cele mai multe femei obeze se găsesc ân Anglia (23%) şi germania (21,7%).
Deci, una caldă, alta rece. Cu supraponderalii ne situăm în top, cu obezii, mai liniştitor, pe undeva pe la sfârşitul clasamentului.
Ce este de făcut pentru ca următoarele generaţii să se bucure de mai multă sănătate, în primul rând?
Răspunsul ni-l dă autorul studiului amintit, efectuat recent în Spania. Doctorul Sanchez Perez precizează că promovarea unui stil de viaţă sănătos la adolescenţi, însemnând o dietă sănătoasă şi practicarea exerciţiilor fizice, reprezintă o prioritate.
În acest context, practicarea exerciţiilor de culturism-fitness, a exerciţiilor cardiorespiratorii, care nu presupun existenţa unor calităţi neuromotorii de excepţie, indiferent de vârstă, sex, activitate profesională, reprezintă o oportunitate de care trebuie să ne bucurăm cu toţii. Pe lângă mişcare, un rol major, după cum mai spuneam, revine unei diete sănătoase, echilibrate şi, un „aliat” al dietei îl reprezintă administrarea suplimentelor alimentare care au menirea de a ne completa dieta şi, în acelaşi timp, de a ne ajuta să ne atingem mai uşor şi mai repede obiectivele propuse, respectiv scăderea în masă corporală, pe seama arderii grăsimilor corporale, creşterea masei musculare, şi, în primul rând, asigurarea tuturor macronutrienţilor, mineralelor, oligoelementelor şi vitaminelor, de care organismul are nevoie. Cu alte cuvinte, suplimentele alimentare au o pondere însemnată, în ceea ce cu toţii numim, dietă sănătoasă, echilibrată.
Tu ai o activitate fizică de bază zilnic ?