Masticaţia
Un factor foarte important, în alimentaţie, care trebuie luat în considerare este masticaţia. Cu cât mestecăm mai mult mâncarea, glandele salivare vor secreta mai multă salivă; saliva deţine mai multe funcţii:
- curăţă gura;
- umezeşte mâncarea şi ajută la formarea bolului alimentar;
- dizolvă ingredientele chimice ale hranei, pentru ca gustul acesteia să poată fi perceptibil şi pentru a simţi savoarea alimentelor;
- conţine enzime care ajută la digerarea grăsimilor, uşurând activitatea stomacului;
- reglează ph-ul din gură şi blochează atacurile acizilor asupra dinţilor, menţinând calitatea acestora.
Când înghiţi prea repede, nu mai treci prin această etapa de pre-digestie, lucru care daunează digestiei principale. Prin urmare, renunţi la multe elemente nutritive benefice, pe care hrana ni le conferă. Nu crezi că este păcat să alegi alimente sănătoase, cele mai naturale şi să nu profiţi la maximum de acest lucru?
Un alt avantaj al unei masticaţii bune este că aceasta contribuie la scoaterea elementelor nutritive din toate alimentele- mai ales în cazul celor naturale – nu numai în interiorul corpului nostru fizic, ci şi la nivel emoţional şi mental. Astfel beneficiem de toate elementele nutritive. În plus, faptul de a mesteca foarte bine, pe ambele părţi ale gurii, te ajută să simţi mai bine gustul mâncării, să o savurezi. Când absorbi hrana şi eşti conştient că eşti energizat pe toate cele trei planuri (fizic, emoţional şi mental) există şanse mari să devii mai atent la ceea ce alegi să mănânci, ascultând astfel mai bine nevoile alimentare ale corpului tău. Astfel poţi să simţi şi cât de gustoase sunt alimentele.
A mânca încet și a savura mâncarea
Faptul de a mesteca lent contribuie la o asimilare liniștită a alimentelor. Nu inventez nimic nou când afirm că este bine să ai timp suficient pentru a mânca. Acest lucru nu înseamnă însă să faci pauze mari între înghițituri. În cazul meu, cel mai bun mijloc de a verifica dacă mănânc sau nu încet este să observ dacă gust cu adevărat ceea ce înghit. Persoanele care sunt foarte rapide de obicei, nu pot mânca la fel de încet ca persoanele care sunt mai lente, de obicei. De multe ori am auzit această recomandare, de a lăsa jos cuţitul şi furculița, între fiecare înghițitură de mâncare. Important este să găsești soluția cea mai bună pentru tine.
În ceea ce mă privește, dacă îmi acord destul timp, să mestec mâncarea, cu ambele părți ale gurii și simt într-adevăr gustul cu papilele gustative, atunci corpul meu este satisfăcut. De ce este atât de important să simți gustul mâncării? Pentru a ști când corpul este mulțumit și sătul. În general, ne este destul de greu să ne dăm seama când nu ne mai este foame, la masă. Ai observat ce se întâmplă când ești foarte răcit și ai nasul înfundat? Este aproape imposibil să guști cu adevărat mâncarea şi să o savurezi. Atunci ai senzaţia că nu ești satisfăcut, că îți este foame în continuare, chiar dacă te-ai ridicat de curând de la masă.
A mânca încet nu înseamnă însă să petreci toată ziua la masă. Unii oameni vorbesc tot timpul la masă, alţii răspund la telefon, se ridică pentru alte ocupaţii, citesc o revistă sau o carte atât de interesante încât uită să mai mănânce. Dacă te recunoşti în unul dintre aceste scenarii, probabil ai observat deja faptul că, nu guşti cu adevărat (sau guşti foarte puţin) alimentele! Chiar dacă petreci destul de mult timp la masă, înghiţi mâncarea foarte repede.
A nu savura gustul alimentelor indică faptul că există o dificultate în a gusta din plăcerile vieţii.