Mituri și adevăruri despre proteine
Proteinele reprezintă baza vieții, servind ca materie de construcție a corpului și asigură o bună funcționare a acestuia. Din păcate, chiar și mulți sportivi manifestă o ignoranță crasă vis-a-vis de proteine, necunoscând nici măcar alimentele care au conținut proteic.
Din punct de vedere al calității, proteinele sunt conținute de carnea slabă (curcan, găină, vită, pește), în ouă precum și în produsele lactate cu un conținut scăzut de grăsimi (lapte, brânză, caș). Sportivii ca de altfel și alte persoane care optează pentru un stil de viață sănătos, agrează sistemul de hrănire constând în mese multiple (4-6), renunțând la modul tradițional de hrănire, care constă în 2-3 mese pe zi. Servirea celor 4-6 mese ameliorează digestia, optimizează fluxul nutrițional și minimizează depunerile de grăsime corporală. Cu orice prilej, la fiecare masă trebuie să asigurăm necesarul proteic pe care organismul nu-l poate acumula precum procedează cu carbohidrații și grăsimile, pentru care este abilitat de a produce stocuri.
Rolul suplimentelor alimentare
A servi mai multe mese pe zi este un fapt benefic, dar această problemă își găsește o rezolvare mai anevoioasă în practică. O persoană sănătoasă este capabilă să ia de regulă 3 mese, dimineața, la prânz și seara, în această ordine de idei, suplimentele nutritive reprezintă o alternativă reală, putând fi consumate de 1-3 ori pe zi. Pe lângă aspectele de ordin practic, suplimentele nutritive au marele avantaj de a conține proteine în concentrație ridicată, pe care organismul nu le poate obține atât de simplu prin alimentația tradițională, mai ales din punct de vedere cantitativ. Un exemplu grăitor este acela al proteinelor din zer, care reprezintă abia a 20-a parte din conținutul de zer. În același registru al valorilor, zerul este considerat la rândul său drept o proteină foarte valoroasă, fiind cea mai importantă sursă de proteine naturale, efectele ei fiind benefice sportivilor cu precădere dar și persoanelor obișnuite care doresc să-și amelioreze starea de sănătate.
Unde se greșește
În magazinele de specialitate și în anumite săli de forță se găsește o abundență de concentrate proteice, iar publicitatea ce se face acestor produse prin mass-media și cu alte prilejuri cum ar fi anumite campionate (concursuri de fitness și culturism) este considerabilă, însă din păcate publicul țintă nu este de cele mai multe ori corect informat asupra acestui tip de produse și din păcate de multe ori conținutul din ambalaje nu este acela care este trecut pe eticheta produsului. Așadar, nu trebuie făcut rabat de la calitate.
Iată care este valoarea biologică a câtorva substanțe proteice (procentul de proteină absorbită care este reținută în organism în scopul utilizării ei pentru formare de noi țesuturi:
- proteine din zer 104-159
- ou întreg – 100
- lapte – 91
- albuș de ou – 88
- carne de vită slabă – 79
- carne de pui – 79
- cazeină – 77
- soia – 74
Câteva adevăruri despre concentratele proteice
- nu există concentrate proteice cu un concentrat superior nivelului de 90%, proteine;
- nu există concentrate proteice cu 0% grăsimi sau carbohidrați;
- proteinele derivate din lactate au cel mai bun efect în construirea masei musculare;
- proteinele provenind din soia nu sunt benefice persoanelor de sex masculin, deoarece stimulează secreția hormonilor estrogeni, care determină anumite modificări în organism și, în plus, au o valoare biologică redusă.
Sursa: Pro Muscle Magazine