Obezitatea, boală grea pentru români
Mai mult de jumătate dintre români declară că se confruntă cu problema kilogramelor în plus, principalul factor în dezvoltarea bolilor metabolice, conform unui studiu Omnibus efectuat pentru Ponderas. Statisticile arată că o treime (34%) din populația României este supraponderală, iar aproximativ un sfert (20%) suferă deja de obezitate.
În țara noastră există peste 200.000 de tone de exces ponderal
Obezitatea și supraponderea reprezintă o problemă majoră de sănătate în lumea modernă și principalul factor în scăderea speranței de viață și a calității vieții. Boală metabolică severă, obezitatea este cauzată de o serie de factori precum cei medicali, alimentari, sociali, ereditari sau emoționali. Netratată, această afecțiune conduce la dezvoltarea altor boli asociate precum: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, valori crescute ale colesterolului și alte astfel de patologii.
Date îngrijorătoare
Ponderas, singurul spital din România specializat în chirurgie metabolică de avangardă, a efectuat acest studiu pornind de la ultimele date prezentate de Organizația Mondială a Sănătății. În 2008, OMS estima că 51% dintre români erau supraponderali și obezi. Astăzi, statisticile locale confirmă răspândirea largă a obezității la peste jumătate din populația țării (vezi foto).
Pe scurt, concluziile studiului arată că:
- peste 56% dintre bărbații români sunt supraponderali și obezi, în timp ce în rândul femeilor 48% se confruntă cu această afecțiune;
- 18% dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani sunt supraponderali;
- cele mai avansate forme de obezitate sunt întâlnite la persoanele cu vârste între 45-64 ani (25,2%);
- peste 60% dintre românii căsătoriți întâmpină probleme cu kilogramele în plus;
- în total, populația României are aproximativ 200.000 tone de exces ponderal.
Studiul a fost realizat de compania de cercetare de piață GfK România, pe un eșantion reprezentativ la nivel național, de 1.608 persoane, bărbați și femei, cu vârsta peste 15 ani, iar perioada în care s-a derulat a fost luna martie 2013. Rezultatele studiului sunt reprezentative la nivel național pentru populația României cu vârsta peste 15 ani, având o marjă de eroare de ±2.4%.
70% dintre obezi nu au ținut niciodată o dietă
„Obezitatea atrage o serie de consecințe îngrijorătoare pentru sănătatea oamenilor. Din studiul pe care l-am efectuat, a reieșit că dintre persoanele care au exces ponderal, peste 70% nu au ținut nici măcar o dietă, semn că nu conștientizează impactul pe termen lung al obezității. Iar dintre aceia care au urmat un regim alimentar, aproximativ 40% s-au declarat nemulțumiți de rezultate.”, declară dr. Cătălin Copăescu, medic primar chirurgie generală, cu competență în chirurgie laparoscopică și chirurgie bariatrică, director general Ponderas.
Ardealul, zona cea mai afectată de obezitate
Conform aceluiași studiu, dintre regiunile României, Ardealul se confruntă cel mai mult cu problema obezității, aflându-se în topul zonelor afectate. Aproximativ 21% dintre respondenții care locuiesc în Ardeal și Banat au declarat că suferă de obezitate. Pe locul următor, cu 17,2% persoane obeze din totalul de locuitori se regăsește Oltenia.
Riscuri
Riscurile legate de prezența supraponderii și obezității sunt multiple, afectând toate sistemele organismului. Un indice al masei corporale BMI > 30 crește exponențial riscul de complicații și patologii asociate, dintre care cele mai grave sunt diabetul zaharat și bolile cardiovasculare.
Riscul de a dezvolta diabet și alte afecțiuni metabolice crește nu doar odată cu indicele corporal (BMI), ci și cu circumferința taliei. Circumferința taliei indică o acumulare excesivă de țesut adipos în interiorul abdomenului, în jurul organelor vitale. Dacă ai circumferința taliei peste 88 cm (la femei) și 102 cm (la bărbați), te încadrezi în cea mai severă clasă de risc pentru a dezvolta sindromul metabolic.
Sursa: Revista DoctorulMeu