Proteina de la micul dejun
Așa cum poate te astepți, sinteza proteinei în mușchi este scăzută, iar catabolismul crescut după o noapte de somn. Acest lucru este foarte important, de vreme ce majoritatea oamenilor mănâncă ceva proteină abia la dejun sau chiar la cină.
Studiile au arătat că o anumită cantitate de leucină (un aminoacid esențial din proteină), trebuie să fie luată pentru a declanșa sinteza proteinei. De exemplu, pentru un mic dejun ”mic” având cam 16% proteină, nu ai nicio șansă să declanșezi sinteza proteică dacă ai numai proteină de origine vegetală, precum cerealele care au în proporție de 6,8% leucină. Trebuie să consumi o proteină animală, gen ouă sau zer, care conțin 9-11% leucină în compoziție proteică. Așadar, calitatea este critică.
Îți recomandăm să mănânci 30-40 gr. de proteină de calitate la micul dejun. Astfel vei intra în anabolism și îți vei îmbunătăți compoziția corporală.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Leucin%C4%83
Leucina (abrevierea Leu) este un aminoacid esențial, hidrofob, cu formula generală HO2CCH(NH2)CH2CH(CH3)2. Codonii săi sunt UUA, UUG, CUU, CUC, CUA și CUG.
Leucina este folosită în special de către ficat, țesutul adipos și cel musculos. Aceasta încetinește degradarea țesutului muscular mărind sinteza proteinelor musculare. De asemenea, este prezentă în cantități relativ mari în lână și hemoglobină (~15%). Leucina este necesară pentru creșterea optimă la copii și menținerea echilibrului de azot la adulți. De asemenea, joacă un rol în refacerea țesuturilor osos și muscular, precum și a pielii, după o leziune.
Se găsește in cantități mari în soia, alune și ovăz.