Rămâi în formă în timpul sarcinii și după
Foarte multe femei se tem să rămână însărcinate din pricina kilogramelor în plus pe care le vor avea după sarcină. Din fericire, avem pentru tine câteva sfaturi care te vor ajuta să te menții fit în timpul sarcinii și după.
Din păcate, s-a întipărit în mintea oamenilor faptul că o femeie gravidă sănătoasă, trebuie să ia în greutate foarte mult în timpul sarcinii. De asemenea, în concepția multora, copilul ar trebui să fie „gras și frumos”.
Realitatea nu este deloc aceasta. De fapt, o femeie ar trebui să se îngrașe în timpul sarcinii cu aprox. 6-18 kg., în funcție de IMC-ul ei inițial (Indicele de Masă Corporală). Acesta se calculează astfel: Greutatea (kg.) / Înălțimea2 (m.), de ex.: 55 kg. / 1,652 m. => IMC = 20,20.
- IMC < 19 => îngrășare în timpul sarcinii 12,5 kg. – 18 kg.
- IMC = 19,8 – 26 => îngrășare în timpul sarcinii 11,5 kg. – 16 kg.
- IMC = 26 – 29 => îngrășare în timpul sarcinii 7 kg. – 11,5 kg.
- IMC > 29 => îngrășare în timpul sarcinii 6 kg.
Avantajele menținerii în formă în timpul sarcinii și după sarcină: alinarea durerii de spate, evitarea oboselii, menținerea unui nivel energetic ridicat, îți va fi mult mai ușor să te miști și vei avea o stare de bine. De asemenea, îți va fi mult mai ușor în timpul travaliului. Dar, pentru a profita de aceste avantaje, este vital să faci tipul corect de exerciții la intensitatea potrivită pentru fiecare stadiu al sarcinii. Fiecare etapă prezintă provocări fizice diferite, deci va trebui să îți personalizezi programe de antrenament în consecință, pentru a obține cele mai importante beneficii. În acest fel, vei fi mai sănătoasă atât tu, cât și copilul tău.
Sfaturi de urmat în timpul sarcinii:
- Aportul energetic trebuie să crească cu 300 kcal. în trimestrele II și III;
- Bea multă apă pentru a te asigura că ești hidratată;
- Consultă-ți medicul înainte de începerea unei activități fizice;
- Nu te antrena intens, ci într-un ritm lejer;
- Execută doar exerciții ușoare, care nu stresează articulațiile;
- Evită exerciții precum: alergări, sporturi de contact, călărie, patinaj, ski, mersul cu role, tenis, badminton;
- Ascultă-ți corpul – el știe ce e bine! Dacă te doare ceva în timpul unui exercițiu, nu continua;
- Nu exagera cu grăsimile, dieta în timpul sarcinii trebuie să fie bazată pe proteine și carbohidrați;
- Poți începe o cură de slăbire hipocalorică după minim 6 luni de la naștere. Astfel bebelușul va beneficia de un lapte matern foarte echilibrat nutrițional.