Remedii foarte eficiente pentru vergeturi
Vergeturile sunt leziuni (linii subțiri) care apar ca rezultat al deteriorării și ruperii fibrelor elastice din piele. Dacă sunt afectate toate straturile pielii, niciun tratament nu le va putea face să dispară, ci doar să le amelioreze aspectul. Dar, dacă acestea au apărut destul de recent și doar epiderma este afectată, sunt șanse mari să le poți face să dispară.
Cauzele principale ale apariției vergeturilor sunt dilatarea bruscă a pielii (la pubertate, la femeile însărcinate sau la persoanele care se îngrașă rapid cu câteva kg.), sau grăsimea în exces (obezitatea). De asemenea, vergeturile pot apărea din cauza dietei dezechilibrate, stresului, lipsei hidratării pielii dar și pe fond genetic (dacă mama ta are vergeturi, sunt șanse mari să ai și tu). Acestea apar, de obicei, pe abdomen, șolduri, coapse, fese, brațe, sâni, atât la bărbați cât și la femei.
Din fericire, vergeturile sunt inofensive, deci sănătatea nu-ți este pusă în pericol de ele. Din păcate, acestea sunt inestetice și nimeni nu și le dorește. Tratamentele naturale necesită destul de mult timp, așadar, trebuie să ai răbdare.
În primul rând, trebuie să începi să faci sport în mod regulat și să mănânci sănătos și echilibrat. Uită de cremele din comerț pline de chimicale și folosește doar produse naturale, de preferință, preparate chiar de tine. Iată câteva lucruri care vor ajuta la reconstrucția pielii din interior:
Apa
Apa este lichidul cel mai hidratant, păstrează pielea moale și elastică prin menținerea nivelului optim de colagen în piele. Asigură-te că bei 40 ml. apă/kc./zi (dacă ai 70 kg., trebuie să bei 2,8 l). Nu uita să bei 2 cești de apă după ce ai băut una de cafea (cafeaua deshidratează).
Nutriția
Vitaminele A, C, D, E, K, zincul, siliciul și acizii grași Omega-3 ajută la reconstrucția pielii și hrănirea corpului, așa că asigură-te că nu-ți lipsesc din dieta ta zilnică. Consumă lactate slabe, pește, carne, ficat, citrice, roșii, morcovi, varză, napi, broccoli, migdale, semințe de dovleac. Evită medicamentele și terapiile hormonale.
Exfolierea
Periere uscată sau exfolierea catifelează pielea și o face să pară mai tânără prin eliminarea straturilor de piele moartă. Se pot folosi sare de mare, fulgi de ovăz, bicarbonat de sodiu, cafea măcinată sau exfoliant din sâmburi de caise, cu un prosop umed. Se poate face o pastă din unul dintre aceste ingrediente și ulei de măsline și se masează zonele afectate pentru câteva minute, cu mișcări circulare, în timp ce îți faci baie. De asemenea, poți prepara un exfoliant din: 5 lingurițe din un ingredient de mai sus, 1/2 linguriță vitamina E, 1 linguriță unt de cacao, 1 linguriță aloe vera. După exfoliere, se clătește pielea cu suc de lămâie, iar după uscare se clătește cu apă fierbinte și șterge ușor cu un prosop moale. Pentru ca uleiurile hidratante să fie mai bine absorbite de piele, se recomandă folosirea unui dermaroller.
Hidratarea
Dacă vrei să tratezi sau să previi apariția vergeturilor, trebuie să-ți hidratezi foarte bine pielea. Dacă ești însărcinată, nu folosi produsele din comerț, deoarece conțin chimicale care vor fi absorbite de piele și implicit de făt. Combină unele dintre aceste substanțe naturale și masează pielea ușor: Aloe Vera, uleiuri de vitamina A, C, E, cremă de vitamina K, uleiuri de măceș, de măsline extra virgin, de jojoba, de ricin, de in, de lanolină, de arbore de ceai, de cocos, de emu, de avocado, unt de cacao, unt de shea, ierburi aromatice precum menta, iarba de lămâie, levănțica, cimbrul.
Cea mai bună opțiune pentru hidratarea pielii este untul de cacao. Amestecă 1/2 cană unt de cacao, 1 linguriță ulei de sâmburi de caise, 1 linguriță ulei de vitamina E, 2 lingurițe rase ceară de albine. Fierbe acest amestec pentru a se topi ceara, după care depozitează-l într-un recipient etanș, în frigider.
O altă opțiune foarte bună este Aloe Vera. Amestecă 1/2 cană ulei de măsline, 1/4 ceașcă gel de aloe vera, ulei din 10 capsule de vitamina E, ulei din 5 capsule de vitamina A și procedează ca în cazul amestecului de mai sus.