Remedii naturale pentru detoxifierea sângelui și ficatului
Organismul ne clocoteşte de deşeuri pe care se străduieşte, gâfâind, să le lepede. E cazul să facem ceva. O curăţenie mare, la fel ca în casă, pentru a dinamiza circulaţia sângelui şi a ne oxigena. Şi nu e vorba doar de hipertensiune, de atacul de cord sau de un accident vascular cerebral. Din cauza înfundării vaselor de sânge suferă la fel de mult şi picioarele. Mergând pe stradă, simţim dureri insuportabile la muşchii pulpelor. După o scurtă pauză, durerea cedează, dar apoi începe să se repete mai des, coboară mai jos şi încep să ne amorţească tălpile. Îngustarea vaselor de sânge de la picioare degradează alimentarea ţesutului muscular, care transmite semnale sub formă de durere. Ca să preveniţi afectarea arterelor, începeţi obligatoriu curăţarea vaselor sanguine. Rezultatele sunt spectaculoase: ele devin elastice, provoacă întinerirea întregului corp, se îmbunătăţesc vederea şi auzul, starea tractului gastro-intestinal, a plămânilor, a nasului şi a sinusurilor, scade riscul accidentului vascular-cerebral.
Începeţi cu ficatul
Starea vaselor de sânge depinde de starea ficatului, de aceea, se recomandă, vreme de 5-7 zile, o cură de ierburi cu efect colagog. Puteţi alege una din variantele următoare:
Tinctură de păpădie – este o reţetă foarte utilă, datorită multiplelor sale efecte radicale. E bine s-o aveţi mereu la îndemână. Se iau 4-5 rădăcini şi 4-5 frunze de păpădie, se toacă mărunt şi se macerează în 0,5 l ţuică, timp de 7 zile, la răcoare şi întuneric. Periodic se agită. Apoi se strecoară şi se păstrează în frigider. Se bea tinctura strecurată, de 3 ori pe zi, câte 25 picături, cu 30 de minute înainte de masă. O cură durează 2-4 luni, în funcţie de starea vaselor. De regulă, se prepară un litru de tinctură. Cura se face câte o lună, cu pauză de 7 zile.
Tinctură de floarea-soarelui – Se amestecă o frunză tocată, petalele de la o pălărie de floarea-soarelui şi o mână de seminţe curăţate şi râşnite. Se macerează totul în 500 ml ţuică. Se administrează ca în reţeta precedentă, timp de 3-4 luni, cu pauze.
Usturoi şi lămâie – 2 lămâi se spală cu apă clocotită, se taie, se curăţă de seminţe şi se dau prin maşina de tocat, cu tot cu coajă. Se curăţă şi se toacă 2 căpăţâni de usturoi, se amestecă cu lămâia şi cu 500 g miere de albine. Borcanul cu amestec se ţine la frigider. Se mănâncă câte o linguriţă, dimineaţa şi seara, înainte de masă. Concomitent cu curăţarea vaselor, este o profilaxie eficientă pentru deficitul de vitamine din timpul iernii, atunci când organismul are nevoie de sprijin pentru a consolida sistemul imunitar slăbit.
Amestecuri de plante
1. Se amestecă câte 6 linguri de podbal, sunătoare şi fructe de măceş, câte 3 linguri de talpa-gâştii, seminţe de mărar şi frunze de fragi. Se ia o lingură din acest amestec şi se infuzează în 250 ml de apă fierbinte, timp de 40 minute. Infuzia strecurată se bea în 3 reprize, înainte de mese, în cure de 27 zile, cu pauze de 7 zile.
2. Se amestecă câte 6 linguri de mentă, sunătoare şi coada-calului, 3 linguri rădăcină de păpădie, 4 linguri frunze de sălcioară şi câte 2 linguri de păducel şi scoruş de munte. Se prepară ceaiul ca în reţeta precedentă. (Sunătoarea nu e recomandată persoanelor cu tensiune arterială crescută.)
Curăţarea vaselor de sânge
Decoct de mesteacăn – se toarnă un pahar de apă fierbinte peste 10 g de muguri râşniţi de mesteacăn, se pun la fiert timp de 15 minute, se strecoară, şi dacă a rămas mai puţină apă, se mai toarnă, ca să se ajungă la nivelul iniţial. Se bea câte o lingură, cu 30 de minute înainte de masă, de 3-4 ori pe zi. Puteţi prepara o infuzie şi din frunze de mesteacăn: 10-15 g de frunze tocate mărunt se infuzează în 200 ml de apă clocotită, timp de 4-5 ore. Se bea strecurat, câte o lingură de 4-5 ori pe zi.
Iarbă-mare – se toarnă un pahar de apă fierbinte peste 20 g de rădăcini zdrobite. Se fierbe 30 minute pe foc mic, apoi se strecoară. Se beau câte 50 ml, de 3 ori pe zi, înainte de masă.
Fragi – se toarnă 200 ml de apă fierbinte peste 20 g de fructe uscate şi măcinate, amestecate cu frunze. Se fierbe 10 minute, se lasă timp de 2 ore la infuzat, se strecoară prin tifon şi se stoarce bine. Se bea câte o lingură, de 3 ori pe zi.
Trifoi roşu
1. Se pun la macerat, timp de 10 zile, 40 g de flori în 500 ml ţuică. Se strecoară, apoi se stoarce planta bine. Se beau câte 20 ml după mesele de prânz şi seară. O cură de tratament durează 3 luni. Între cure se face pauză de 10 zile.
2. 5-6 flori de trifoi se infuzează în 200 ml apă, timp de o oră, cu vasul învelit într-un prosop flauşat. Se bea în 3 reprize, cu 30 minute înainte de masă, de 3 ori pe zi. După o lună de administrare, se face pauză 7 zile, apoi cura se repetă.
Mătase de porumb – se infuzează 15 g plantă, 40 de minute, în 250 ml apă. Se bea câte o lingură, de 3-4 ori pe zi.
Seminţe de in – 1/3 pahar de seminţe râşnite de in se pun într-un litru de apă rece. Se aduc până la fierbere şi se infuzează peste noapte în termos. Se bea dimineaţa, pe nemâncate, şi seara, înainte de masă, câte 1/3 pahar, timp de 14 zile. După o pauză de 3 luni se repetă cura.
Zmeur – 2 linguri de frunze uscate tocate mărunt se fierb în 400 ml apă, timp de 15 minute. Ceaiul obţinut se bea în 3 reprize.
Scoruş de munte (sorb) – 200 g de pulbere uscată de scoarţă se fierbe în 500 ml apă timp de 2 ore, la foc mic, în vas acoperit cu capac. Se răceşte, se strecoară şi se bea câte o lingură, cu 30 minute înainte de masă, de 3 ori pe zi. Este recomandată în mod deosebit vârstnicilor.
Coacăz negru – se infuzează 15-20 minute o linguriţă plină de frunze tocate mărunt, în 200 ml de apă fierbinte. Se bea câte un pahar, de 2-3 ori pe zi, în loc de ceai.
Usturoi – curăţaţi şi zdrobiţi 160 g de usturoi, peste care turnaţi 400 ml alcool (70%). Lăsaţi maceratul, cel puţin 5 zile, într-un loc răcoros şi întunecos. 300 de picături se pun în 50 ml lapte sau apă şi se beau cu 30 minute înainte de masă.
Seminţe de mărar – într-un termos, se pun: un pahar de seminţe de mărar, 2 linguri de rădăcină de valeriană (odolean) şi se toarnă 2 l de apă clocotită. Se închide termosul şi se infuzează 24 ore, după care se răceşte. Se amestecă cu 2 pahare de miere de albine. Se administrează câte o lingură, cu 30 minute înainte de mesele principale.
Suc de kiwi – se mănâncă 3-4 fructe de kiwi pe zi, transformate în suc. Scade riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare şi măreşte imunitatea.
Pentru eliminarea depunerilor şi întărirea miocardului – se spală bine şi se curăţă 2 kg de ţelină (rădăcini cu frunze), 400 g rădăcină de hrean şi 5 lămâi. Se zvântă sau se usucă, apoi se dau prin maşina de tocat carne. Din lămâi se stoarce sucul, se amestecă cu legumele. În final, se adaugă 500 g miere de albine şi 100 ml de coniac. Preparatul se ţine 3 zile la rece, închis etanş. Se ia câte o lingură, de 3 ori pe zi, după-masă.
Amestec de plante: se prepară din muşeţel, siminoc, sunătoare şi muguri de mesteacăn, câte 100 g de fiecare. O lingură de amestec se infuzează timp de 4 ore, în 500 ml de apă clocotită. Înainte de culcare, în loc de masa de seară, se beau 250 ml de infuzie strecurată, amestecată cu o linguriţă de miere de albine. Dimineaţa, pe nemâncate, se bea lichidul rămas, în loc de micul dejun. Se repetă până se termină amestecul de plante.
Sucuri pentru curăţarea vaselor de sânge: se amestecă în cantităţi egale (câte o ceaşcă) suc de lămâie, suc de ghimbir, suc de usturoi şi oţet de mere. Se amestecă ingredientele într-un vas, la foc mic. Se răceşte amestecul, se adaugă 3 ceşti de miere naturală. În fiecare dimineaţă, înainte de micul dejun, se ia câte o linguriţă din amestec, pe stomacul gol. Se păstrează la frigider, într-un vas curat şi acoperit. Produsul are proprietatea de a curăţa pereţii vaselor de sânge. Beneficiile acestui remediu este foarte mare, în timp nu prezintă nici un fel de risc. Această cură poate fi făcută peste un an.
Tratament cu caise uscate: curăţarea cu caise îmbogăţeşte organismul cu vitamina A, întăreşte imunitatea, creşte capacitatea de apărare împotriva stresului, sprijină sistemele respirator, hormonal şi digestiv; scade nivelul de colesterol rău, curăţă vasele sangvine de depuneri şi, prin efectul diuretic, curăţă concomitent rinichii şi sistemul urinar. Se mănâncă până la 100 g de caise pe zi. Cei cu alergie alimentară trebuie să ceară părerea medicului înainte de a folosi această cură. Reţetă: într-un borcan de 1 litru punem 10 caise uscate şi turnăm 1 litru apă fierbinte. Se lasă peste noapte. A 2-a zi dimineaţă, pe nemâncate, se beau 150 ml lichid, iar restul se bea în timpul zilei. Caisele se consumă tot în timpul zilei. O cură durează cel puţin 21 de zile. Mâncărurile cu carne se exclud. Se curăţă întreg organismul.
Sursa: Formula AS