Salată de pui fript, crutoane aurii, fasole verde și roșii dulci (Jamie Oliver)
„Gătind puiul cu usturoi și roșii vei obține, fără efort, o salată frumoasă, gustoasă și suculentă.” – Jamie Oliver
Ingrediente (6 porții):
Pentru pui:
- ulei de măsline
- 1 pui de 1,2 kg.
- sare de mare
- piper proaspăt măcinat
- 1 buchețel de cimbru proaspăt
- 1 lămâie
- 400 g roșii cherry
- 1 bulb de usturoi
Pentru salată:
- 1 pâine țărănească (aprox.300 g)
- 6 felii bacon afumat de calitate foarte bună
- 200 g fasole verde
- ulei de măsline extra virgin
- 1 lingură muștar
- oțet de de mere
- 1 buchețel de pătrunjel proaspăt
- 1 buchețel de mentă proaspătă
- 6 fire de ceapă verde
Mod de preparare:
1. Se încălzește cuptorul la 200°C.
2. Peste carnea de pui se toarnă ulei de măsline, se presară sare, piper și frunze de cimbru și se freacă foarte bine puiul pentru ca aromele să se impregneze.
3. Se taie lămâia pe jumătate și se pune în interiorul puiului, împreună cu tulpini de cimbru.
4. Puiul se pune într-o tavă mare (aprox. 25 x 32 cm.) și se pune în cuptor pentru 1 oră.
5. Se taie pe jumătate roșiile cherry și se decojește usturoiul. După ce puiul a stat în cuptor 30 min., se scoate tava, se ridică puiul cu un clește și pe tavă se pun roșiile și usturoiul, iar puiul se așază peste acestea. Se reintroduce tava în cuptor pentru restul de 30 min. (sau până când puiul devine auriu).
6. După ce se scoate tava, puiul se pune pe o farfurie și se acoperă cu o folie de aluminiu, fără ca aceasta să atingă puiul.
7. Se rupe pâinea în bucățele mici (crutoane), iar acestea se pun în tavă și se amestecă foarte bine cu sucul rămas, iar deasupra se pun feliile de bacon. Apoi, se reintroduce tava în cuptor, pentru 15-20 min. (sau până când totul este crocant, auriu, superb 🙂 ).
8. Între timp, se desprinde pielea de pe pui și cu ajutorul a 2 furculițe se scot toate oasele și carnea se taie în bucăți mici. Acestea se pun într-un castron mare.
9. Fasolea verde se pune în apă clocotită (cu sare) și se lasă 5-6 min., până când păstăile sunt fierte, atât cât să nu scârțâie în dinți.
10. Se scurge repede și se adaugă în castronul în care este carnea, împreună cu 5-6 linguri de ulei de măsline extra virgin, muștar și câțiva stropi de oțet de mere.
11. Se toacă pătrunjelul, menta și ceapa verde și se pun în castron. Mai poți adăuga oțet sau condimente, dacă dorești.
12. Când crutoanele devin aurii, se pune în tavă amestecul din castron, sau se pun toate pe un platou mare, care se va așeza în mijlocul mesei.
Informații nutriționale (o porție):
Energie: 448 kcal.
Proteine: 32,2 gr.
Glucide: 30,8 gr.
Lipide: 20,5 gr.
Sursa: Jamie Oliver