Sănătate din roadele toamnei
Este toamnă, concediile s-au terminat iar noi ne-am întors fie la serviciu, fie la școală, iar nevoia de a fi sănătoși și în formă este din nou o prioritate. Este important de știut că tot ceea ce mâncăm influențează în mare măsură capacitatea noastră de concentrare, dar și în general starea noastră de sănătate.
În piață, totul abundă de culoare, parfum și varietate: tarabe încărcate de fructe și legume de toamnă care așteaptă să fie alese și să ne răsfețe cu gustul și calitățile lor.
Atunci când sunt consumate în salate crude sau sub formă de suc natural cu pulpă, legumele și fructele autohtone au un puternic efect antioxidant, ele sunt de asemenea foarte bogate în fibre, având un important rol de curățire a deșeurilor rămase după digestie de-a lungul tractului intestinal.
Legumele, paznici împotriva cancerului
Conținutul mare de clorofilă al legumelor oferă organismului protecție împotriva degradării la nivel celular, neutralizează toxinele și curăță fluidele vitale din organism. Ușor și complet digerabile, legumele proaspete pot fi combinate atât cu carnea, cât și cu făinoasele.
Varza, conopida, broccoli și țelina, roșiile, morcovii au un puternic efect protector asupra mucoaselor, în special ale sistemelor respirator și digestiv, fiind prin aceasta adevărați paznici ai acestor organe împotriva cancerului, a ulcerelor sau diverselor infecții. Isotiocianații din aceste legume stimulează funcțiile ficatului și-l ajută să descompună pesticidele și alte substanțe cu potențial carcinogen.
Bogate în nutrienți antioxidanți ca betacarotenul, vitamina C sau seleniul, aceste legume protejează organismul de toate toxinele absorbite din mediul poluat.
Hreanul a fost întotdeauna remarcat pentru proprietățile sale digestive și imunostimulatoare, în special în bucătăria balcanică. Se spune chiar că însuși Confucius îl utiliza la fiecare masă.
Ceapa este bogată în vitaminele C, E, B6, potasiu, fosfor și calciu și sulf. În plus, este apreciată pentru efectele sale terapeutice tonifiante și antiinfecțioase, fiind un aliment care favorizează longevitatea.
Dar probabil că cel mai benefic dintre toate este usturoiul, cel care a fost utilizat de mii de ani în întreaga lume, nu numai pentru utilizările sale culinare atât de apreciate, dar mai ales pentru binecunoscutele sale calități curative. Usturoiul de asemenea îmbunătățește răspunsul imunitar al organismului, prin activitatea globulelor albe, mărește producția de anticorpi, combate ciuperci și fungi precum candida.
Fructele țin doctorul departe
Fructele de toamnă au acțiune alcalinizantă, acțiune mineralizantă, datorită conținutului în substanțe minerale, acțiune vitaminizantă, prin aportul crescut în vitamine.
Bogate în vitamina A, vitamina B1 și B2 și în vitamina C, ele au și acțiuni specifice: acțiune laxativă, acțiune colagogă, de stimulare a funcțiilor hepatice; acțiune diuretică.
Antocianinele din pigmentul natural, care dau culoarea acestor fructe, pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin prevenirea formării trombilor vasculari (cheagurilor de sânge). Antocianinele par să ajute de asemenea și la oprirea dezvoltării formațiunilor maligne. Fibrele sunt un alt ingredient esențial al acestor fructe minunate.
Un măr autohton de mărime medie conține aproximativ 5 g de fibre, adică 20% din cantitatea de fibre zilnică recomandată. Vestea bună este că fibrele conținute în măr au o structură variată și toate sunt benefice, fie ele solubile sau insolubile. Pectina sau partea solubilă a mărului aduce un alt mare beneficiu prin prevenirea depunerii colesterolului pe artere. Fibrele insolubile sunt practic cele care creează creșterea volumului bolului alimentar la nivelul colonului și ajută la eliminarea resturilor digestive ușor și repede.
Strugurii sunt niște fructe foarte hrănitoare, bogate în microelemente și minerale cum ar fi: potasiu, sodiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, sulf, clor, fructoză și prin consumul lor conferă organismului o incredibilă capacitate de regenerare celulară și tisulară (a țesuturilor). Există însă și studii clinice care arată că strugurii conțin substanțe care ajută la dizolvarea colesterolului și deci previn apariția leziunilor aterosclerotice. Aceste substanțe sunt niște antioxidanti, numiți polifenoli și au un impact benefic asupra sănătății aparatului cardiovascular. Cei mai importanți antioxidanți din struguri sunt: taninul și resveratrolul, care joacă și un rol important în prevenirea infecțiilor virale și bacteriene, dar și a creșterilor tumorale.
Sursa: Revista DoctorulMeu – Lector Dr. Lygia Alexandrescu, Nutriționist