Semnalele organismului – Partea I: Limba
Organismul ne transmite zilnic anumite semnale, numai că noi nu știm să le descifrăm. În acest articol vom discuta despre cele mai frecvente semnale ale limbii. Fiecare semn este urmat de explicații, precum și de indicații despre ceea ce trebuie să faci. Dacă le vei urma, vei intra pe făgașul sigur către o sănătate de fier.
Putem considera limba o „fereastră“ către celelalte organe. Vârful său este corelat cu inima, iar porțiunea imediat următoare are legătură cu plămânii. Partea dreaptă reflectă starea vezicii biliare, iar partea stângă este edificatoare pentru starea ficatului. Partea mediană oferă informații despre condiția stomacului și a splinei, iar partea din spate, despre rinichi, intestine, vezica urinară și uter. O limbă sănătoasă ar trebui să aibă un aspect neted, suplu, să fie ușor umedă și să fie de culoare roz, cu un strat foarte subțire alb-translucid. Cei mai frecvenți indicatori ai limbii sunt crăpăturile, adânciturile și depunerile (care pot fi galbene/zgrunțuroase/groase/albe), cutele, inflamațiile, petele de culoare roșie și tăieturile.
MIJLOCUL DESPICAT
O despicătură pe mijlocul limbii care nu ajunge până la vârf nu pare a fi ceva care să te afecteze, dar dacă apare, înseamnă că stomacul este în stare precară, iar digestia este deficitară. Cu siguranță ești văduvit de substanțele nutritive.
- Învăță să combini alimentele — evită consumul de alimente din grupe diferite în același timp;
- Ia enzime digestive la fiecare masă — suplimente nutritive care ajută organismul să descompună hrana în procesul de digestie;
- Consumă supe, mâncăruri înăbușite și piureuri — alimente ușor de digerat. Ți-ar face bine fiertura de mei;
- Nu consuma băuturi acidulate și evită consumul de lichide în timpul mesei.
LIMBĂ INFLAMATĂ
Inflamarea limbii este un semn clar al unei deficiențe nutritive — adesea poate fi vorba de fier, vitamina B6 sau niacină.
- Ia suplimente minerale sub formă lichidă și începe să bei ceaiuri de urzică, care sunt foarte bogate în aceste minerale;
- Verifică-ți concentrația de fier din sânge. Uneori, deficiența de fier poate fi cauzată de lipsa vitaminei B12, a acidului folic sau a cuprului. Consultă un nutriționist.
LIMBĂ ARSĂ
Acesta este un semn că stomacului îi lipsesc sucurile gastrice digestive. Dacă ai acest simptom s-ar putea, de asemenea, să ai dureri de stomac.
- Ia câte o linguriță de Bitter Suedez în fiecare zi. Este foarte bun pentru creșterea cantității de secreție gastrică;
- Bea de două ori pe zi câte o cană de ceai de păpădie;
- Ia câte o linguriță de oțet de mere înainte de fiecare masă;
- Tabletele de acid clorhidric (HCL) te-ar putea ajuta să reglezi secreția de acid gastric din stomac.
URME DE DINȚI PE MARGINILE LIMBII
Dacă pe marginile laterale ale limbii sunt vizibile urmele dinților, acesta este un semn al deficienței nutriționale. Se prea poate ca și digestia să fie diminuată și să ai deficiențe în funcționarea splinei. Funcționarea leneșă a splinei este o afecțiune foarte frecventă.
- Consumă alimente care ajută splina: dovlecel galben, fasole mung (soia verde), fasole, lucernă, orz, mei, sfeclă, ovăz, morcovi, pătrunjel, țelină, păstârnac, pui, dovleac, chimen, legume rădăcinoase, pește, cartofi dulci, napi;
- Consumă alimente cu un conținut bogat de clorofilă: zarzavaturi, alge, varză creață, sfeclă.
LIMBĂ INFLAMATĂ ȘI / SAU CU DEPUNERE ALBICIOASĂ GROASĂ
Scade consumul de produse lactate. Aceste alimente produc mucus în organism, iar organele interne sunt deja prea pline de umezeală pentru a le mai face față; indică faptul că în organism există mucus în exces. De asemenea, indică lipsa bacteriilor benefice din organism și, probabil, apariția unei micoze.
- Ia capsule sau praf de Acidophilus de la magazinele de produse naturiste pentru a-ți repopula organismul cu bacterii benefice. Trebuie să urmezi un astfel de tratament timp de șase luni;
- Bea ceai de pau d’arco. Acesta este un mod excelent de a descuraja extinderea micozelor în organism;
- Remediul homeopat Bryonia s-ar putea să îți fie folositor, mai ales în cazul în care ai gura uscată și o stare permanentă de sete.
CRĂPĂTURI ORIZONTALE, CRĂPĂTURI MICI / ADÂNCI
Crăpăturile limbii sunt semnul unei malabsorbții, în special a vitaminelor B, iar de cele mai multe ori este însoțită de o lipsă de energie. Este foarte probabil ca deficiența să dureze de ceva vreme, deoarece astfel de crăpături ale limbii se dezvoltă într-un interval lung de timp.
- Ia vitamina B complex zilnic (50 mg);
- Ia un supliment de enzime digestive la fiecare masă;
- Modifică-ți dieta, astfel încât să incluzi alimente ce conțin cantități mari de enzime și care sunt ușor de absorbit;
- Ia tinctură de echinaceea (20 de picături pe zi, timp de două săptămâni) — pentru a ajuta limfa să circule și la eliminarea toxinelor care împiedică absorbția substanțelor nutritive;
- Bea ceai de Ulmus fulva sau de mentă, care ajută la calmarea stomacului;
- Ceaiul de urzică va ajuta la fortificarea organismului prin furnizarea vitaminelor B;
- Bea două linguri de suc de aloe vera înainte de masă.
LIMBĂ CU DEPUNERE GROASĂ, GĂLBUIE
O depunere groasă, de culoare galbenă pe limbă indică o temperatură ridicată în zona inferioară a abdomenului, aceea a intestinelor. De asemenea, înseamnă că nu ai suficiente bacterii benefice în organism. Dacă depunerea este prezentă în zona posterioară a limbii, trebuie să acorzi atenție colonului. Intestinele nu funcționează prea bine.
- S-ar putea să fii epuizat pentru că încerci să faci prea multe, așa că ar fi bine să iei lucrurile mai ușor;
- Calmează-te cu două linguri de suc de aloe vera înainte de fiecare masă;
- Bea ceai de salvie (două căni pe zi, timp de o lună de zile). Alternează cu ceai de mușețel.
LIMBĂ CU VÂRFUL ROȘU
Vârful roșu al limbii indică o supărare, o emoție negativă sau un stres emoțional. Poate fi un eveniment din trecut, care încă te afectează inconștient sau o situație din prezent. De asemenea, vârful roșu al limbii poate indica o tensiune emoțională în organism. O tulburare emoțională afectează echilibrul energetic al organismului, cauzând blocaje ale energiei interioare, în special dacă starea de tensiune se prelungește. Este posibil ca în corpul tău să circule în exces hormonii de stres.
- Învață cum să faci față stresului;
- Ginsengul siberian și rhodiola sunt foarte eficiente în combaterea stresului.
da ceaiul de urzica si mierea fac minuni. langa acestea doua se mai poate lua si pastilutele trachisan care va va ajuta atunci cand sunteti plecati de acasa si nu aveti la indemana alte mijloace.