Sfaturi la cumpărături: salata de icre, da sau nu?
Carnea de pește, în comparație cu cea a speciilor de animale terestre, conține o proteină ușor digerabilă și de calitate superioară, având un conținut scăzut de colagen și echilibrat în aminoacizi. Icrele – atunci când sunt preparate în casă – sunt un aliment hrănitor și benefic pentru sănătate.
Majoritatea peștilor au icre comestibile, cu câteva excepții. Cei mai cunoscuți pești ai căror icre sunt toxice sunt: mreana, somnul pitic și mihalțul. Intoxicația cu icrele acestor specii nu este gravă, manifestându-se prin greață, diaree și dureri de cap. Icrele de somn sunt neplăcute la gust și relativ indigeste, provocând intoxicații doar în cazul persoanelor sensibile.
Beneficiile aduse de icre
Prin conținutul ridicat de nutrienți valoroși, icrele sunt benefice organismului uman. Icrele albe au un conținut ridicat de vitamina A, D, de acid folic, de calciu, potasiu și mai ales de fosfor. Icrele negre (caviarul) conțin mult fier, fosfor, magneziu și vitamina D.
Dezavantajele utilizării alimentare a icrelor preparate acasă sunt destul de puține:
- au un conținut relativ ridicat de colesterol (se consumă doar ocazional de către vârstnici și de către persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului circulant)
- caviarul și icrele conservate au un conținut destul de ridicat de sodiu și de clor (se va evita consumul de icre sărate în caz de hipertensiune, retenție hidrică, boli cronice degenerative)
- icrele negre și cele roșii (de Manciuria) au un nivel ridicat de purine (nu se consumă de către persoanele ce suferă de gută sau hiperuricemie).
Despre icrele de păstrăv
Mare atenție la icrele ce provin de la păstrăv, deoarece pot fi infestate cu ouăle celei mai lungi tenii, vierme lat parazit intestinal lung de 10–20 m, botriocefalul Diphyllobotrium latum.
Aceste icre trebuie sărate și obligatoriu congelate sau peștele tratat termic înainte de consum, pentru distrugerea parazitului.
De asemenea, atenție și la icrele de știucă, șalău sau unele specii de somon.
Salata de icre de păstrăv – rețetă
Mod de preparare:
Icrele proaspete se sărează puțin, fără să se spele, apoi se congelează (obligatoriu!), după care se pregătesc astfel: se pun într-un castron împreună cu o linguriță de zeamă de lămâie / sau 5-6 picături de oțet / sau o linguriță rasă de muștar de calitate, se bat bine cu furculița, după care se toarnă puțin câte puțin ulei de măsline extravirgin. Este de preferat să nu adăugați pâine ori griș, deoarece le denaturează gustul și aspectul și le crește și indicele glicemic. Când compoziția se întărește, se adaugă câte o linguriță cu apă rece, care le înmoaie și ajută la încorporarea uleiului extravirgin. Apoi, treptat se adaugă 3-4 linguri cu apă. Se poate pune și ceapă rasă/tocată fin, după gust.
Se ornează cu măsline și cu feliuțe subțiri de roșii / gogoșari / lămâie.
Așa cum știm deja, ar fi de preferat să nu punem salata de icre în coșul de cumpărături atunci când suntem la supermarket; deși aceasta este varianta rapidă și comodă, ar fi mai bine să cumpărăm ingrediente din care să preparăm un aliment sănătos (și cu un gust autentic). Salatele de icre din supermarket conțin mulți aditivi alimentari, grăsimi de slabă calitate și sare în exces.
Sursa: DoctorMenci