Soiuri de pește pe care trebuie să le eviți
Peștele este, în general, un aliment benefic pentru sănătate, deoarece conține acizi grași Omega-3, dar și puține calorii. Însă, unii dintre ei vin și cu un aport de mercur, nociv pentru sănătate!
Un conținut ridicat de mercur în organism poate afecta dezvoltarea neurologică a bebelușilor în timpul sarcinii, dar și a copiilor în perioada creșterii. Mai mult, odată ingerat, mercurul este greu de înlăturat din organism, el putând sta și un an în sânge.
Toți peștii conțin mercur, însă 3 dintre ei abundă în această substanță nocivă:
Carne de rechin
Întrucât rechinul se hrănește cu pește, care la rândul lui conține mercur, nivelul de mercur din organismul rechinului este ridicat. La noi se găsește în special sub forma fileurilor congelate, fiind apreciat pentru carnea sa albă și lipsită de oase. Totuși, este mai bine să-l eviți și să alegi în schimb somon sălbatic. Acest pește oceanic aduce un aport semnificativ de vitamina D, vitamina B12, seleniu și acizi grași Omega-3, ceea ce-l face unul dintre cei mai sănătoși pești din lume. Are cel mai mic conținut de mercur, fiind ideal de consumat de gravide.
Peștele sabie
Este la rândul lui un pește prădător, ceea ce-l face să fie contraindicat pentru consumul uman. Te poți delecta în schimb cu delicioasele sardine. Nu sunt scumpe și îți aduc necesarul zilnic de Omega-3 și vitamina D, pentru oase puternice.
Macroul
Este unul dintre cei mai la îndemână pești, mai ales sub formă congelată. Deși este un pește gras, deci conține Omega-3, este un pește prădător, care se hrănește cu alți pești, motiv pentru care conține mult mercur. Poți opta în schimb pentru anșoa. Acest pește mic este perfect pentru salate și conține fier, prevenind astfel anemia.