Stresul, cromozomii și durata vieții
Potrivit ultimelor studii ale cercetătorilor de la Universitatea California din San Francisco s-a descoperit că stresul cronic îmbătrânește prematur organismul uman.
Poate că până aici nu ni se pare nimic surprinzător: simțim că nu ne e bine când suntem stresați. Rezultatele studiilor relevă faptul că vina aparține telomerilor. Telomerii sunt fragmente de ADN plasate la extremitățile cromozomilor și sunt indispensabili dezvoltării acestora. De fiecare dată când se divizează o celulă, telomerii se scurtează. Atunci când telomerii își reduc lungimea până la un anumit punct, celula nu se mai divizează și moare. Dar, telomerii beneficiază de o enzimă numită telomerază, care poate să îi ”repare” și să întârzie astfel procesul de îmbătrânire celulară. Cercetătorii americani au observat efectul stresului asupra telomerilor, studiind un număr de 58 de femei sănătoase, două treimi dintre acestea fiind mamele unor copii care sufereau de boli cronice. Pentru că lungimea telomerilor influențează durata de viață a celulelor, cercetătorii au constatat că în cazul persoanelor stresate, cromozomii au îmbătrânit cu 10 ani.
Echipa americană consideră că lungimea telomerilor ar putea reprezenta un factor de risc pentru sănătatea organismului, așa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul nivelului de colesterol. Dar există și o veste bună: cercetătorii au descoperit că tehnicile de relaxare, de yoga sau meditație pot relansa activitatea enzimei numite telomerază.