Supă de roșii cu busuioc
Este bine să folosiți roșii cât mai dulci, având în vedere că gustul supei variază mult, în funcție de felul roșiilor folosite.
Ingrediente (4 porții):
- 1,1 kg roșii coapte, tăiate în jumătăți
- 2 căței de usturoi
- o linguriță ulei de măsline
- o lingură oțet balsamic
- o lingură zahăr brun
- o lingură paste de tomate
- 300 ml supă limpede de legume
- 6 linguri iaurt degresat
- 2 linguri busuioc proaspăt, tocat
- sare
- piper negru măcinat
- frunze mici de busuioc, pentru ornat
Mod de preparare:
1. Porniți cuptorul cu circa 10 min. înainte de a găti. Tăiați roșiile în 2 și așezați-le într-un singur strat pe fundul unei cratițe, împreună cu, cățeii de usturoi întregi și necurățați.
2. Amestecați uleiul cu oțetul, turnați compoziția rezultată peste roșii, apoi presărați zahărul brun.
3. Coaceți în cuptor, timp de circa 20 min., roșiile astfel preparate.
4. Scoateți cratița din cuptor și lăsați roșiile să se răcească puțin, apoi curățați usturoiul prin presare și puneți-l împreună cu roșiile, într-o sită, deasupra unui castron.
5. Zdrobiți usturoiul și roșiile, pasați totul prin sită, cu ajutorul unei linguri de lemn.
6. Adăugați pasta de tomate și supa de legume; amestecați încet până se omogenizează, apoi puneți supa pe foc, la încălzit.
7. Bateți iaurtul și busuiocul tocat într-un castron mic; adăugați sare și piper după gust. Puneți supa în farfurii individuale, adăugați câte puțin din amestecul de iaurt, ornați cu frunze de busuioc și serviți imediat.