Tinereţe fără bătrâneţe (I)
Crezi că nu poţi face nimic pentru a opri procesul de îmbătrânire? Ei bine, există câteva metode de menţinere a organismului tânăr. Sfatul nostru este să îţi schimbi stilul de viaţă cât mai repede posibil pentru a te putea menţine în formă maximă cât mai mult timp.
Alimentaţia sănătoasă, evitarea fumatului şi a alcoolului, precum şi activitatea fizică, aceştia fiind doar câţiva factori, ar putea prelungi viaţa cu 10 până la 20 de ani.
Cercetările efectuate în cadrul unor institute de geriatrie, privind performanţele fizice, intelectuale şi psihice, au arătat că între vârsta calendaristică şi cea biologică pot exista diferenţe de peste 20 de ani. Putem face mult ca ceasul nostru biologic să bată cu un ritm mai lent.
Înainte de toate, e nevoie de o anumită atitudine. Cum vedeţi paharul? Pe jumătate gol sau pe jumătate plin? Optimismul, bucuria, e pot izvorî chiar şi din lucrurile cele mai neînsemnate cu care am fost binecuvântaţi, constituie izvorul numărul unu al tinereţii. Atitudinea de mulţumire, de recunoştinţă face să crească hormonii fericirii, care întineresc ţesuturile şi organele.
Folosiţi orice prilej de a învăţa ceva nou, pentru ca celulele nervoase din creier să fie ţinute în activitate. Plictiseala şi monotonia, ce survin adesea după pensionare, ne fac să devenim inerţi. Învăţaţi o limbă străină, un instrument muzical, citiţi literatură bună. Manifestaţi iubire nu numai faţă de cei din casa dumneavoastră, ci faţă de toţi semenii. Zâmbiţi mereu şi nu fiţi zgârciţi în cuvinte de apreciere, chiar şi faţă de şoferul troleibuzului.
A doua măsură pentru a rămâne tânăr ţine de alimentaţie. Îmi vine greu să repet că mâncarea multă îmbătrâneşte, chiar dacă e total vegetariană. Cine are grijă să nu încarce mereu organismul adună ani buni în contul vieţii. Restricţia calorică este singura modalitate, dovedită ştiinţific, de prelungire a vieţii. Bolile canceroase, bolile cardiovasculare şi cele degenerative, hipertensiunea arterială, obezitatea, diabetul zaharat şi hiperuricemia sunt doar câteva dintre afecţiunile de care am putea scăpa, în mare parte, printr-o alimentaţie sănătoasă.
În al treilea rând, cine doreşte să rămână tânăr trebuie să fie atent cu radicalii liberi. Aceştia sunt compuşi de oxigen, cu o agresivitate foarte mare, care iau naştere în cantităţi mari în decursul metabolismului, după expunerea la diferite toxice, de exemplu fumul de tutun, unele medicamente şi toxine, razele ultraviolete sau inflamaţii. Radicalii liberi atacă celulele sănătoase, lezând ţesuturile şi organele.
Despre alte măsuri de menţinere a organismului vom discuta într-un articol viitor.