Topless-ul și cancerul
În majoritatea ţărilor, practicarea topless-ului este o excepție, dar în România, pe zi ce trece, pare că devine o regulă.
Fie că ești la mare, la ștrand, la piscină sau în parc, este imposibil să nu vezi femei care fac plajă fără să poarte sutien. Și, aparent, toată lumea este mulțumită: bărbații își clătesc ochii privind sânii goi ai femeilor de pe plajă, iar acestea se bronzează uniform, fără urme și au senzația de libertate totală. Dar, din păcate, rezultatele pe termen lung nu sunt la fel de mulțumitoare.
Medicii sfătuiesc femeile să renunţe la moda topless (mai ales dacă au și alunițe pe sâni!). Un motiv pentru care ele ar trebui să facă asta este că pielea din zona sânilor nu este expusă la lumina soarelui decât foarte puţin timp într-un an calendaristic şi, din cauză că pielea în aceste zone este mult mai albă, este evident că este şi mai sensibilă şi se arde mai uşor.
„În primul rând, este important ca ele să facă plajă doar în anumite intervale orare, pentru că la nivel mamar pielea este mult mai sensibilă. Totuşi, în cazul în care s-au expus, este recomandat ca în următoarele zile să folosească o loţiune cu factor de protecţie 30. În caz contrar, prin expunerea pe termen lung la soare, există riscul transformării aluniţelor în cancer de piele. Totodată, expunerea topless a sânilor la soare creşte şi riscul apariţiei melanomului”, a declarat dr. Andrei Teodor Dimancea. Cadrele medicale sunt de părere că expunerea îndelungată la soare şi mai ales topless poate duce la apariţia multor boli de piele, pornind de la mici iritaţii şi până la precancer cutanat şi cancer de piele.
Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, președinte al Societății Române de Medicină Estetică a constatat în propria experiență o creștere semnificativă a cancerelor de piele, datorată creșterii intensității radiațiilor ultraviolete din cauza subțierii stratului de ozon.
Chiar și istoria costumului de baie coincide cu înmulțirea cazurilor de cancere cutanate. Dacă la începutul secolului trecut femeile mergeau la plajă aproape îmbrăcate și cu umbreluță, în prezent costumul de baie este din ce în ce mai minimalist sau lipsește cu desăvârșire. Din păcate, tendința de a fi în pas cu moda este plătită cu prețul sănătății pielii.
Sfaturi importante:
- fă o consultație dermatologică pentru a afla starea de sănătate a pielii tale;
- stai la plajă pentru perioade scurte, înainte de orele 11 și după orele 15;
- folosește loțiuni cu factor de protecție mare;
- aplică loțiunea după fiecare ieșire din mare, piscină, etc.
- dacă vrei neapărat să faci plajă topless, nu face în fiecare zi, iar atunci când faci, nu exagera;
- când faci plajă topless, acoperă-ți mameloanele cu „nipple covers„.
Decizia este a ta: vrei bronz uniform și senzație de libertate sau sănătate?
Surse: România Liberă / Jurnalul Național