Tort de spaghete cu spanac, brânză și roșii uscate (Jamie Oliver)
„Acest tort de spaghete se aseamănă foarte mult cu o omletă italiană. Am descoperit rețeta în Italia, atunci când lucram la cartea mea. Acolo se numește Tetrazzini și este plină de șuncă, ciuperci și carne de pui. Varianta de mai jos este una light, lacto-ovo-vegetariană. Se poate servi alături de salată verde.” – Jamie Oliver
Ingrediente (8-10 porții):
- 600 ml. smântână
- 4 ouă mari
- sare de mare
- piper negru proaspăt măcinat
- 60 g brânză veche Cheddar, rasă
- 60 g brânză urât mirositoare (cum ar fi brânza Brie, Stilton sau cea de capră), tocată cubulețe
- 2 pumni mari de spanac spălat, uscat și fărâmițat
- 1 ardei iute roșu proaspăt, curățat de semințe și tocat mărunt
- 140 g roșii uscate, în ulei, drenate și fărâmițate
- 400 g spaghete, tocmai fierte
- 1-2 lingurițe de unt
- câteva frunze proaspete de salvie
Mod de preparare:
1. Se încălzește cuptorul la 180°C.
2. Într-un castron mare, se bate smântâna cu ouăle, sare și piper. Se adaugă brânza Cheddar și o mare parte din brânza mirositoare, spanacul, ardeiul iute, roșiile și spaghetele fierte și se amestecă ușor.
3. Se topește untul într-o tigaie termorezistentă (cu diametrul de 28 cm.) și se mișcă tigaia, astfel încât toată suprafața ei să fie acoperită de unt. Se toarnă încet amestecul din castron și se agită tigaia pentru a se uniformiza, după care se introduce în cuptor pentru 30 min., până când partea de sus devine crocantă.
4. Se fac câteva mici incizii în partea de sus a tortului.
5. Se pun crenguțele de salvie în puțin ulei de măsline, apoi se introduc în acele incizii, împreună cu brânza cubulețe care a mai rămas.
6. Se reintroduce în cuptor pentru 10 min., până când se rumenește.
7. Se scoate din cuptor și se lasă să se „odihnească”, preț de câteva minute.
Informații nutriționale (o porție):
Energie: 716 kcal.
Proteine: 15,5 gr.
Glucide: 39,1 gr.
Lipide: 55,2 gr.
Sursa: Jamie Oliver