Totul despre asocierea alimentelor
Mulți dintre pacienții mei vin să-mi ceară ajutorul pentru alcătuirea dietei. Cei mai mulți dintre ei sunt supraponderali, au gaze și se balonează după fiecare masă. Asocierea corectă a alimentelor poate fi soluția ideală pentru aceste probleme. Prin combinarea alimentelor, grăsimea poate fi arsă în mod adecvat; în felul acesta, în organism nu mai rămân particule de hrană nedigerate. Cel mai important aspect pe care trebuie să-l țineți minte este acela că alimentele se împart în câteva grupe și că este bine să nu consumați alăturat alimente din anumite grupe, pentru că acest lucru va îngreuna digestia.
Asocierea adecvată a alimentelor:
- Poate ajuta organismul să ardă mai eficient grăsimile.
- Poate asigura absorbția maximă a substanțelor nutritive, a enzimelor și a proteinelor.
- Poate preveni eructațiile, balonarea, formarea gazelor intestinale și indigestia.
- Poate remedia și preveni cele mai multe probleme corelate cu obezitatea.
În lipsa unei asocieri corecte a alimentelor:
- Vă va fi imposibil să digerați complet mâncarea.
- Veți tulbura activitatea enzimelor digestive.
- Veți împiedica absorbția de substanțe nutritive.
- Riscați să suferiți de balonare, arsuri stomacale, indigestie, malabsobție, constipație, crampe, sindromul de colon iritabil, flatulență — sau chiar mai rău. Problema constă în faptul că unele alimente se digeră mai repede decât altele; enzimele necesare digestiei diferă în funcție de tipul de aliment, ca și condițiile în care are loc o absorbție bună. De exemplu, pentru a fi digerate, proteinele au nevoie de sucuri digestive acide, în vreme ce carbohidrații necesită sucuri alcaline. Când pacienții adoptă metodele mele de asociere a alimentelor, ei remarcă adesea îmbunătățiri semnificative ale simptomelor fizice în doar câteva zile, precum și o creștere a energiei și faptul că au o dispoziție bună și mai multă vitalitate, în general.
Slăbirea
Asocierea alimentelor este o modalitate excelentă de controlare a greutății. Ideea este că, dacă mâncați un singur tip de alimente sau mai multe alimente asociindu-le corect, capacitatea dumneavoastră de digestie și abilitatea de a descompune eficient hrana ajung la parametrii maximi. Aceasta înseamnă că organismul nu reține fragmente de alimente nedigerate, care să se transforme apoi în bulgări de grăsime, plini de toxine, și în celulită. Combinarea adecvată a alimentelor îi permite organismului să ardă complet grăsimile. În practica mea, am descoperit că asocierea corectă a alimentelor este una dintre cele mai eficiente căi de slăbire și de menținere a greutății.
Cum funcționează
Grupa 1: Proteinele (carne roșie, carne de pasăre, brânză, pește, ouă, lapte, nuci) produc sucuri acide pentru a se digera. Se digeră încet.
Grupa 2: Carbohidrații — aici intră toate cerealele și produsele preparate din acestea (pâine, paste făinoase, cereale pentru micul-dejun, făină, biscuiți etc.), ca și legumele care conțin amidon (precum cartofii și porumbul dulce); ele produc sucuri digestive alcaline. Se digeră rapid și au nevoie de alte enzime decât proteinele.
Dacă veți consuma împreună alimente din Grupa 1 și din Grupa 2, enzimele și sucurile digestive rivale se vor „lupta” și se vor neutraliza reciproc. Rezultatul este acela că hrana nu va fi digerată eficient, va intra în putrefacție în intestine, producând gaze intestinale, balonări, arsuri, dureri de stomac, malabsorbție, indigestie și cel puțin scăderea energiei.
Grupa 3: Salatele, legumele care nu conțin amidon, rădăcinoasele, semințele, ierburile, condimentele și uleiurile din semințe. Acestea pot fi digerate atât împreună cu alimentele din Grupa 1, cât și cu cele din Grupa 2.
Grupa 4: Fructele. Acestea formează un grup distinct și dețin recordul de viteză în ce privește digestia. Fructele folosesc enzime complet diferite față de grupele menționate anterior.
Soluția:
- Nu consumați la aceeași masă alimente din Grupa 1 (proteine) și alimente din Grupa 2 (carbohidrați).
- Alimentele din Grupa 3 pot fi consumate atât cu cele din Grupa 1, cât și cu cele din Grupa 2.
- Alimentele din Grupa 4 (fructele) trebuie mâncate întotdeauna singure, la cel puțin 30 de minute distanță de consumarea alimentelor din celelalte grupe. Este bine să consumați fructele pe stomacul gol, de preferat dimineața, fără alte tipuri de alimente. Dacă veți consuma fructe după masă, acestea vor rămâne blocate în urma celorlalte alimente, care au nevoie de mult mai mult timp pentru digestie, așa că ele vor începe să fermenteze în burtă. Când amestecați fructe cu alte tipuri de alimente, vă puteți aștepta la balonare, flatulență, indigestie. (Nu amestecați niciodată pepenele cu alte fructe. Dintre toate fructele, acesta se digeră cel mai repede. Cu alte cuvine, fie mâncați doar pepene, fie nu mâncați deloc pepene!)
- După o masă cu carbohidrați, lăsați să treacă cel puțin două ore până să vă alimentați cu proteine. După ce ați îngurgitat proteine, lăsați să treacă trei ore până să mâncați alimente cu carbohidrați. Proteinele au nevoie de patru ore până să ajungă în intestin, în vreme ce carbohidrații parcurg un drum de două ore de la înghițire până în intestin.
Grupa 1 |
Grupa 2 |
Grupa 3 |
Grupa 4 |
|
|
|
|
Alegeți să urmați calea sănătății ideale. Respectați tabelul alcătuit de mine și vă veți îmbunătăți digestia, energia și rezistența.
Tabelul asocierii alimentelor
GREȘIT |
CORECT |
|
|
*Notă pentru combinația cu leguminoase și cereale: vegetarienilor le este mai ușor să asocieze corect alimentele. Leguminoasele (boabe și păstăi) conțin un amestec de amidon și proteine care pare a fi o problemă. Totuși, amidonul este componenta dominantă a celor mai multe tipuri de leguminoase, cu excepția boabelor de soia și fasole de grădină. În concluzie, puteți asocia majoritatea boabelor și păstăilor de leguminoase cu cereale, ca și cu salate sau cu alte legume.
Buna ziua,
dar nu exista masa doar cu proteine, nu? Sunt si carbohidrati orice ai face. M-a cam dat peste cap articolul asta.
Daca vreau sa mananc si carbohidrati, ce fac, mananc cartofi goi, sau orez gol, fara carne? Nu e cam aiurea?
Dimineata mananc omleta cu fulgi de ovaz si ciuperci. Sa intelege ca nu e bine sa mananc impreuna ovazul cu ouale? Am vazut ca o gramada de culturisti mananca asa, gen Lazar Angelov.
sargas Salut,
Asta este o concepție cu care am crescut cu toții, de aceea este de neconceput să mâncăm doar orez cu salată, de ex. Poate că la început este puțin ciudat, deoarece așa te-ai obișnuit, dar vei observa că este mult mai bine.
Nu putem lua ca etalon în alimentație culturiștii (care folosesc steroizi), al căror scop este creșterea masei musculare, neinteresându-i propria sănătate.
FitnessNutritie
eu ma regasesc in ce scrie mai sus: – Riscați să suferiți de balonare, arsuri stomacale, indigestie, malabsobție, constipație, crampe, sindromul de colon iritabil, flatulență.
Am si limba alba, am facut teste pt candidoza, a iesit negativ, ma gandesc ca de la alimentatie este? Scaunele sunt proaste, dar daca iau enzime digestive, e mai ok.
De cateva zile am inceput sa mananc piept de pui cu broccoli, conopida, avocado, chestii care nu am mancat in viata mea, nuci, migdale, ton cu salata verde, si e mult mai bine.
sargas FitnessNutritie Limba albă poate fi din cauza consumului de lactate. Poți citi mai multe în acest articol: http://www.fitness-nutritie.ro/semnalele-organismului-partea-i-limba/
FitnessNutritie
multumesc pt raspuns si pt articol. Nu stiu sigur la care ma incadrez, limba cu depunere groasa galbuie sau alba, sunt prezente ambele culori.