Tracțiuni la bărbie vs. Tracțiuni cu priză largă
Tracțiuni la bărbie
Varianta cea mai ușoară dintre ambele exerciții – se bazează foarte mult pe forța bicepșilor și a pectoralilor majori. Poziția apropiată a brațelor face ca pectoralii să preia o mare parte din încărcătură, în detrimentul dorsalului. Din punct de vedere mecanic, este un exercițiu compus ce include majoritatea mușchilor din partea superioară a corpului. Atleții de forță înclină să folosească mai des acest exercițiu în detrimentul tracțiunilor cu priză largă pentru a obține maxim de forță de tragere. Dacă dorești să-ți dezvolți forța de tragere, acesta este cel mai bun exercițiu; dacă dorești mărime și formă, atunci să ai grijă să introduci în antrenament și varianta cu priză largă.
Tracțiuni cu priză largă, la piept
Unul dintre cele mai grele exerciții care poate fi făcut doar cu greutatea proprie. Poziția brațelor, cu, coatele depărtate la maximum, face ca unii mușchi să nu se afle într-o poziție biomecanică favorabilă pentru a putea beneficia de maximul lor de forță. Din cauza prizei tip pronație, este greu să activezi bicepșii și, deși tricepșii, teres major și deltoizii posteriori sunt implicați, cea mai mare muncă o face marele dorsal. Și cel mai bine stimulăm marele dorsal printr-o priză ceva mai lată decât lățimea umerilor.
În concluzie, pentru dezvoltarea maximă a dorsalilor, cea mai bună variantă este a tracțiunilor cu priză largă. Dacă nu poți efectua minimum 5 repetări complete, efectuează exercițiul la helcometru cu o greutate, evident, mai mică decât cea corporală. După ce devii puternic, te întorci la tracțiunile libere. Pentru cei care pot efectua tracțiunile libere cu priză largă, recomand să le faceți la începutul antrenamentului pentru spate. 3-4 serii cu pauze ceva mai mari între ele pentru că, veți observa, o să aveți nevoie.
Sursa: Revista Culturism & Fitness, Alexandru Bolborici