Trebuie să schimbăm mereu antrenamentul?
Cu mulți ani în urmă, pe vremea când eram începător, am avut ocazia să citesc multe articole scrise de Arnold în revistele care veneau de peste Ocean. Arnold încă mai concura, tocmai câștigase ultimul său titlu de Mr. Olympia și era prezent constant în paginile revistelor.
El îi sfătuia pe culturiști să schimbe programul de antrenament cu greutăți la fiecare 6 săptămâni. Ideea era să șochezi mușchii care deveneau obișnuiți cu programul de antrenament folosit. Apărea febra musculară când programul era schimbat și lui îi plăcea senzația. El credea că antrenamentul a fost mai eficient, mai productiv.
Arnold era un personaj atât de influent în culturism, în special în acea perioadă când deținea titlul de Mr. Olympia, încât opinia sa avea mare greutate iar ideea schimbării programului de antrenament a devenit un lucru obișnuit în majoritatea sălilor de peste ocean, dar și în sala în care mă antrenam eu.
Întrebarea pe care mi-a pus-o atunci cineva a fost dacă ideea lui Arnold avea vreun suport științific cât de mic. Științific… evident că nu, pe vremea aceea nu făcea nimeni studii legate de culturism, dar acum, după 30 de ani, putem spune că această metodă a trecut testul timpului. Nu cred că există campion de culturism care să nu schimbe constant ceva în programul de antrenament în scopul obținerii unui progres de pe urma șocului la care a fost supusă musculatura.
Ce putem schimba sau mai bine spus ce schimbare poate fi considerată semnificativă pentru a genera un șoc care să ducă la o mărire a masei musculare?
Sunt câteva lucruri care, odată schimbate, pot produce cu siguranță un șoc ce va genera o adaptare în sensul creșterii musculaturii: mărirea greutății, mărirea amplitudinii cursei mișcării, schimbarea exercițiilor, mărirea numărului de serii pe exercițiu, efectuarea unui număr mai mare de repetări cu aceeași greutate, efectuarea mai lentă a repetărilor.
Oricare dintre aceste schimbări este benefică pentru stimularea creșterii, cu condiția să mâncați și să vă odihniți suficient.
Creșterea obținută de pe urma acestor schimbări va fi mult mai spectaculoasă dacă folosiți preponderent exerciții de bază și aplicați schimbările asupra lor.
Florin Uceanu
Revista Culturism & Fitness